Siirry pääsisältöön

Tarve tulla kuulluksi

Pidimme oman ydintukiryhmäni kanssa Ystävänpäivän alla talkoot. Jaoimme upeassa talvisäässä vajaa 1000 kappaletta Ystävänpäiväkortteja oman asuinalueeni asukkaille. Kortissa Ystävänpäivätoivotuksen lisäksi kerroin ehdokkuudestani ja annoin yhteystietoni ja kehotin naapurustoa pitämään yhteyttä. 

Yllätykseni oli suuri, kun jo korttienjakoiltana sain ensimmäisen kannustusviestin läheisestä kerrostalosta. Seuravaana aamuna soitti "Pirkko" parin korttelin päästä ja kiitti kortista. Kertoi, että oli iloinen, kun nyt tietää, että lähellä asuu ehdokas, joka haluaa kuunnella ihmisiä. Olen ollut hämmentynyt ja suunnattoman kiitollinen näistä puheluista ja viesteistä, joita olen saanut. 

Yksi on käynyt tässä ajassa selväksi - ihmisillä on valtava tarve tulla kuulluksi. Moni on viettänyt karantteenissa kotona pitkiä aikoja yksin pohtien, miettien, aatostellen maailman menoa. Jokaisella on paljon asiaa. Kotona yksin ollessa sitä on ehtinyt huomaamaan paljon asioita, joihin pitäisi saada muutos. Nyt tuli postikortti yhteystietoineen. 

Pidän käsitteestä välittävä päätöksenteko. Välittävässä päätöksenteossa nähdään ihminen ennen rahaa. Välittävä päätöksenteko lähtee kuntalaisten todellisista tarpeista. Siitä, että "Pirkko" kertoo, kuinka vaikeaa on ollut päästä hammaslääkäriin. Tai siitä, että naapurin Mikko toivoo, että niitä palvelubusseja ikäihmisille voisi olla kaupungissa vaikka kaksi. On kuunneltava herkällä korvalla ja osattava lukea myös rivien välistä. Mutta ennenkaikkea, on kuunneltava niin, että kuntalainen, asukas, naapuri kokee tulleensa kuulluksi. 

Meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Kaikki kuntalaiset eivät puhu selkeää Suomen kieltä, kaikki eivät välttämättä kommunikoi puheella ollenkaan, mutta silti heillä on  tasavertainen oikeus tulla myös kuntapalveluissa kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Meidän tehtävämme on luoda ne mahdollisuudet, joilla kaikki voivat kertoa oman mielipiteensä tai toiveensa ja tarpeensa. 

Jotta jokainen kuntalainen tulisi Oikeasti kuulluksi, on meillä siihen vielä kovin pitkä matka. Toivon kuitenkin, että yhä enemmän löytyy tahtotilaa järjestää niitä mahdollisuuksia, joilla esim.kehitysvammaiset kuntalaiset tulevat kuulluiksi, kun heidän asioistaan päätetään. Minkälaisia kulttuuripalveluita vaikkapa kehitysvammaiset nuoret toivoisivat tai  miten voidaan palvella riittävän hyvin näkövammaisia liikuntapalveluissa. Onko meidän kunnassa riittävästi huomioitu monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa tai lapsiperheiden kotipalvelussa. Tai onko meillä pienten koululaisten iltapäivätoiminnassa osaamista kohdata sukupuolen moninaisuus. Kuulluksi tulemista tarvitaan kaikissa kuntapalveluissa. 

Tässä ajassa ihmisillä on erityisesti tarve tulla kuulluksi ja kokea, että joku oikeasti välittää, mitä "Pirkolla" on sanottavana. Itselleni on aina ollut itsestään selvää, että jos olen mukana politiikassa, siihen kuuluu kaikkien kuntalaisten kuunteleminen ja yhteystietoni ovat kuntalaisten saatavilla. 

Koska politiikka on yhteisten asioitten hoitamista, se on vuorovaikutusta. Sitä, että me tehdään yhdessä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHUTAAN ARKEA

Tässä kunnallisvaalien ehdokashankinnan alla, olen törmännyt monesti siihen pelkoon, että... "Em minä osaa sellaisista asioista päättää, kun en ymmärräkään mitä ne puhuu." "Mulle se politiikka on niin vierasta, että tuskin osaisin siellä mitään sanoakaan." "Enhän minä edes ymmärrä mitä ne tarkoittaa, kun ne puhuu sitä politiikkaa." Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.  Politiikka on katuvaloja, yritystontteja, lasten päivähoitoa eli varhaiskasvatusta. Se on nuorisotiloja, tehostettua palveluasumista, terveyskeskusmaksuja ja liikuntapaikkojen kunnossapitoa. Se on katujen hiekoitusta, päihdekuntoutusta, uusien asuinalueiden kaavoitusta. Se on arkea. Hyvin harvoin politiikka on juhlaa.  Politiikassa pitäisi puhua arkea - kieltä, jota me jokainen ymmärtäisimme. Ei niin, että lausehirviöiden taakke kätkeytyy päätös, jonka merkitystä kukaan ei ymmärrä ensilukemalla.  Tässä blogissa tulen kirjoittamaan kestävän kehityksen kuntapolitiikasta, tasavertaisuud

Päivän luku 90 - ja sitten tuulta päin!

Tuli aikaa pohtia vaalikampanjaan uusia lisäsävyjä. Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että terveysturvallisuus edellä mennään ja vaalit siirtyivät kesään. Uusi vaalipäivä on siis 13.6.2021 ja tänään siihen on nyt 90 päivää.  Kun aloitin vaalikampanjan 100 päivää ennen kuntavaaleja - tammikuun alussa - en ajatellut, että aamukampa alkaisi alusta. Mutta, emme jää surkuttelemaan, emme jää tuleen makaamaan, vaan menemme tuulta päin. Otin viime viikon aikaa pohtia omaa kampanjaa hieman uudesta valosta ja lisäsävyillä.  Olen käynyt tutustumismatkalla TikTokin maailmassa ja lähtenyt kokeilemaan, että miltä videoitten tekeminen sinne tuntuu ja myöskin sitä, että minkälaisen vastaanoton videot siellä saa.  Sain hyviä vinkkejä Saara Pokilta - kiitos, kiitos, kiitos - ja pakko myöntää, että olen aika innoissani. TikTok on kanavana valikampanjointiin kuitenkin varsin uusi, eikä juurikaan ole vielä kokemuksia sen toimivuudesta poliittisen sisällön suhteen.  Tein muutamia ryhmistä poistumisia Fac