Siirry pääsisältöön

KENEN JOUKOISSA SEISOT...

 Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Turun yliopisto ja Aalto yliopisto julkaisivat viime viikolla tutkimuksen vuosilta 2005-2017 kerätyistä tiedoista valtuutettujen asuinpaikasta, koulutuksesta, äänimääristä ja sosiaaliakonomistesta asemasta. Näitä tietoja verrattiin mm.valtuustojen päätöksiin koulujen lakkauttamisista. Tutkimuksessa kävi ilmi, että köyhemmät asuinalueet ovat usein aliedustettuina kunnanvaltuustoissa ja lähikouluja lakkautettiin useimmin asuinalueilta, joilla asuu vain vähän tai ei ollenkaan valtuutettuja. Sama havainto oli myös muista kunnallisista palveluista asuinalueilla. Pienituloiset asuinalueet ovat altavastaajan asemassa, kun palveluverkkoa karsitaan. 

Tutkimukseen pääset tutustumaan tästä: https://ace-economics.fi/kuvat/dp138.pdf 

Keskustalua on herättänyt se, onko oman alueen palveluiden puolustamisessa kyse oman edun tavoittelusta?! Tutkijoiden mukaan näin ei pääosin ole, vaan kyse on äänestäjien palvelemisesta. On luonnollista, että palveluita karsittaessa, asuinalueen valtuutetut puolustavat yhdessä asukkaiden kanssa palveluiden säilymisestä alueella. 

Kuntavaaleista puhutaan usein ns.naapurivaaleina. Ja sitähän se varsinkin pienissä kunnissa ja kaupungeissa on. Ehdokkaat ovat tuttuja lenkkipolulta, lähikaupun kassalta, vanhempainilloista ja pihatalkoista. Päättäjät ovat oman asuinalueensa asiantuntijoita. Se ei suinkaan poista sitä, etteikö valtuutetulle olisi yhtä tärkeää kaupungin toisella laidalla olevan asuinalueen palveluiden puolustaminen ja kehittäminen. 

Minä asun Valkeakoskella, Sointulan asuinalueella. Sointula lähiönä on 50 vuotias. Vuosikymmenten aikana varsin värikkään maineen kerryttänyt asuinalue edustaa keskituloissa kaupungin vähävaraisinta asuinaluetta. Tänä päivänä rauhallinen, luonnonkaunis ja loistavat ulkoilureitit omaava asuinalue kärsii edelleen vanhasta maineesta ja maine ei voi olla vaikuttamatta mm.asuntojen hintoihin. 

Sointulassa on ollut aikoinaan mm. koulu, pankki, posti, parturi-kampaamo, pesula, hieroja, päiväkoti, kaksi kauppaa ja pubi. Tänä päivänä jäljellä on päiväkoti, joka on kaupungin lopetuslistalla ja kauppa sekä satunaisesti auki oleva pubi. Bussilla pääsee kaupunkiin ja takaisin klo 6.22-17.35 välisenä aikana. Kirjastoauto käy alueella kolme kertaa viikossa. Kaupun yhteydestä löytyy postin pakettiautomatti sekä matkahuollon pakettipalvelu. 

Joka toisen viikon arjestani asun maalla, samassa kaupungissa, Huittulassa. Huittula on osa historiallista Sääksmäkeä ja maaseutukotimme on entisen Sääksmäen kunnankirjaston kirjastonhoitajan talo. Talon kulmassa on katuvalo. Bussilla pääsen kaupunkiin ja kirjastoauto käy kylällä. Aivan vieressä on yli 150 vuotias Rauhalan koulu ja päiväkoti. Kävelymatkan päässä on Voipaalan kulttuurikeskus, joka on kapungin ylläpitämä taidekeskus. Kaupat ovat kylältä lopettaaneet jo kaun sitten. Onneksi naapurikylästä Ritvalasta saa paikallisesta leipomosta vastaleivottua leipää ja myös viikonloppuisin maittavaa ruokaa kotiin vietäväksi. 

Olenko vaaleissa vain Sointulan ja Huittulan edustajana? Kiinnostaako minua mitä palveluita Lintulan asukkaat saavat? Totta kai eniten tiedän Sointulan ja Huittulan asukkaiden tarpeista ja toiveista, jotka ilmenee keskusteluissa naapuruston kanssa, mutta se ei poista sitä, etteikö minua kiinnostaisi koko kaupungin palveluiden kehittäminen. Koko Valkeakoskea tulee kehittää yhdenvertaisesti! Ymmärrän, että kaikkia palveluita ei voida tuottaa kaikille asuinalueille, mutta kaikilla kuntalaisilla tulee olla yhdenvertaiset oikeudet samoihin palveluihin. 

Olen myös äiti, erityislapsen äiti, toisen asteen opiskelijan äiti, nivelsairas, koiranomistaja, paniikkihäiriöinen, vesijuoksuharrastaja, työmatkapyöräilijä, retkeilijä, lavarunoilija, käsityöharrastaja... Minulla on siis varsin monta muutakin viiteryhmää, kuin sointulalaisuus tai osa-aika huittulalaisuus. 

Onko oman edun tavoittelua se, että haluan kehittää Valkeakoskea mahdollisimman esteettömäksi kaupungiksi? Mielestäni ei. Onko oman edun tavoittelua, että haluan kehittää toisen asteen opiskelua niin, että siellä on riittävästi tukitoimia, jotta yksikään nuori ei putoa kelkasta. Mielestäni ei. Onko oman edun tavoittelua, että kestävän kehityksen, ilmastomuutoksen ja terveellisemmän arjen kannalta kannatan kevyenliikenteen väylien hyvää kunnossa pitämistä ja pyöräilyreittien lisäämistä? Mielestäni ei. 

Meillä jokaisella on erilaisia viiteryhmiä, joista meillä on enemmän tietoa kuin toisista. Me asumme eri asuinalueilla. On rikkaus, että kunnallisessa päätöksen teossa on mukana erilaisia ihmisiä, jotka voivat tuoda esille erilaisia näkökulmia asioista. Tärkeintä on muista se ydin - kyseessä on meidän kaikkien yhteiset asiat. Sitä on politiikka. Tärkeää olisi saada äänestäjät liikkeelle kaikilta asuinalueilta.

Kerrothan mitä sinulla on sydämellä, jos emme satu kasvotusten tapaamaan. 

Olen tavoittetavissa petra.pikkanen@gmail.com tai 045 1783 852

t. Petra

ps. Kyllä, olen erittäin surullinen, että Sointulan koulu päätettiin lakkauttaa. Miten olisin itse äänestänyt valtuustossa, en osaa nyt vastata. Joskus valittavana on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa, joista on äänestettävä sitä vähemmän huonoa. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHUTAAN ARKEA

Tässä kunnallisvaalien ehdokashankinnan alla, olen törmännyt monesti siihen pelkoon, että... "Em minä osaa sellaisista asioista päättää, kun en ymmärräkään mitä ne puhuu." "Mulle se politiikka on niin vierasta, että tuskin osaisin siellä mitään sanoakaan." "Enhän minä edes ymmärrä mitä ne tarkoittaa, kun ne puhuu sitä politiikkaa." Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.  Politiikka on katuvaloja, yritystontteja, lasten päivähoitoa eli varhaiskasvatusta. Se on nuorisotiloja, tehostettua palveluasumista, terveyskeskusmaksuja ja liikuntapaikkojen kunnossapitoa. Se on katujen hiekoitusta, päihdekuntoutusta, uusien asuinalueiden kaavoitusta. Se on arkea. Hyvin harvoin politiikka on juhlaa.  Politiikassa pitäisi puhua arkea - kieltä, jota me jokainen ymmärtäisimme. Ei niin, että lausehirviöiden taakke kätkeytyy päätös, jonka merkitystä kukaan ei ymmärrä ensilukemalla.  Tässä blogissa tulen kirjoittamaan kestävän kehityksen kuntapolitiikasta, tasavertaisuud

Tarve tulla kuulluksi

Pidimme oman ydintukiryhmäni kanssa Ystävänpäivän alla talkoot. Jaoimme upeassa talvisäässä vajaa 1000 kappaletta Ystävänpäiväkortteja oman asuinalueeni asukkaille. Kortissa Ystävänpäivätoivotuksen lisäksi kerroin ehdokkuudestani ja annoin yhteystietoni ja kehotin naapurustoa pitämään yhteyttä.  Yllätykseni oli suuri, kun jo korttienjakoiltana sain ensimmäisen kannustusviestin läheisestä kerrostalosta. Seuravaana aamuna soitti "Pirkko" parin korttelin päästä ja kiitti kortista. Kertoi, että oli iloinen, kun nyt tietää, että lähellä asuu ehdokas, joka haluaa kuunnella ihmisiä. Olen ollut hämmentynyt ja suunnattoman kiitollinen näistä puheluista ja viesteistä, joita olen saanut.  Yksi on käynyt tässä ajassa selväksi - ihmisillä on valtava tarve tulla kuulluksi. Moni on viettänyt karantteenissa kotona pitkiä aikoja yksin pohtien, miettien, aatostellen maailman menoa. Jokaisella on paljon asiaa. Kotona yksin ollessa sitä on ehtinyt huomaamaan paljon asioita, joihin pitäisi saada

Päivän luku 90 - ja sitten tuulta päin!

Tuli aikaa pohtia vaalikampanjaan uusia lisäsävyjä. Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että terveysturvallisuus edellä mennään ja vaalit siirtyivät kesään. Uusi vaalipäivä on siis 13.6.2021 ja tänään siihen on nyt 90 päivää.  Kun aloitin vaalikampanjan 100 päivää ennen kuntavaaleja - tammikuun alussa - en ajatellut, että aamukampa alkaisi alusta. Mutta, emme jää surkuttelemaan, emme jää tuleen makaamaan, vaan menemme tuulta päin. Otin viime viikon aikaa pohtia omaa kampanjaa hieman uudesta valosta ja lisäsävyillä.  Olen käynyt tutustumismatkalla TikTokin maailmassa ja lähtenyt kokeilemaan, että miltä videoitten tekeminen sinne tuntuu ja myöskin sitä, että minkälaisen vastaanoton videot siellä saa.  Sain hyviä vinkkejä Saara Pokilta - kiitos, kiitos, kiitos - ja pakko myöntää, että olen aika innoissani. TikTok on kanavana valikampanjointiin kuitenkin varsin uusi, eikä juurikaan ole vielä kokemuksia sen toimivuudesta poliittisen sisällön suhteen.  Tein muutamia ryhmistä poistumisia Fac