Siirry pääsisältöön

Terveysturvalliset vaalit ajallaan - kuinka rumaksi somevaalit voivat muuttua?!

Juuri tällä hetkellä, tänäkin aamuna mm. Ylen aamussa, käy kuumana keskustelu kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä. Suurin osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että kuntavaalit tulee järjestää ajallaan. Tulee järjestää terveysturvalliset vaalit. 

Vaalien siirtämisestä olisi kyllä päätökset pitänyt tehdä jo vuoden alussa. Tässä kohtaa, kun ns.tilanne on jo päällä, on vaalien siirtäminen todella haastavaa. Haastavaa on myös uskaltaa ottaa luovia ja uusia tapoja toteuttaa vaalit. 

Miksi meillä Suomessa on niin vaikeaa uskaltaa muuttaa tapoja äänestää? Suomi on kuitenkin innovatiivinen digimaa. Vai onko sittenkään? Kuinka mahdotonta on kehittää postiäänestystä? Nettiäänestystä? Jakaa varsinainen äänetyspäivä kahdelle päivällä ja porrastaa äänestysaikoja? Pidentää ennakkoäänetysaikaa ja rakentaa äänetyspaikkoja ulos? Miten voitaisiin lisätä turvallisesti kotiäänestystä? 

Vai olisiko meidän pitänyt miettiä nämä jo kauan sitten - kyllä olisi. Reilu kuukausi ennen vaaleja ollaan jo aika myöhässä, mutta mahdollisuus vielä on, jos tahtotilaa on riittävästi. Vahvasti uskon, että hallituksella se tahtotila on. 

Tärkeintä on kuitenkin rakentaa terveysturvalliset vaalit kaikille äänestäjille ja äänestysvirkailijoille, jotka tulisi rokottaa mahdollisimman pian. 

Nämä poikkeukselliset vaalit on haaste myös meille tuhansille suomalaisille ehdokkaille. On tarvinnut osata tehdä aikamoinen innovatiivinen digiloikka, jotta näissä vaaleissa pysyy kampanjoinnissa mukana ja ajan hermolla. On selvä, että nuorille ehdokkaille tämä on helpompaa kuin iäkkäille ehdokkaille. Me keski-ikäiset keikutaan siinä välissä. Facebook on hallussa, mutta Tik Tok suuri ja tuntematon. Lapsetkin kieltää Tik Tokkiin menemästä. Siellä kun tehdään hassuja videoita. 

Sosiaalisessa mediassa vaalitaistelu on mennyt monissa ryhmissä jo todella rumaksi. Kuinka rumaksi se menisi, jos vaaleja siirrettäisiin puolella vuodella eteenpäin?! En uskalla edes ajatella. On käsittämätöntä kuinka aikuiset ihmiset käyttäytyvät verkossa. Mikäli samanlaista puhetyyliä tapahtuisi toritapahtumissa, olisi paikalla jo poliisit. Aivan kuin sosiaalisessa mediassa voisi sanoa ja tehdä mitä tahansa ilman seuraumuksia. 

Itse tein oman ratkaisun ja poistuin suurimmasta osasta niitä paikallisia esim.facebook-ryhmiä, joissa keskustelu on jo käynyt täysin ala-arvoiseksi. Mikäli minä menetän siinä ääniä, että en ole mukana niissä keskusteluissa, olkoon se sitten tarkoitettu niin. Olen myös huomannut, että Twitter ei ole minun paikkani. Ehdokkaiden onkin tärkeää löytää se oma paikkansa. Nyt on tärkeää ottaa ainakin yksi sometyökalu käyttöön. 

Oma toiveeni on, että tehdään näistä vaaleista terveysturvalliset ja someturvalliset vaalit. Huolehditaan kaikella tavalla tässä poikkeustilanteesta turvallisista olosuhteista parhaalla mahdollisella tavalla - sekä kampanjoinnissa että itse vaaleissa. 

Pistähän seurantaan:

Facebookissa petrapikkanensdp

Instagramissa ppikkanen

Tik Tokin syövereihin sujahdan lähipäivinä... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHUTAAN ARKEA

Tässä kunnallisvaalien ehdokashankinnan alla, olen törmännyt monesti siihen pelkoon, että... "Em minä osaa sellaisista asioista päättää, kun en ymmärräkään mitä ne puhuu." "Mulle se politiikka on niin vierasta, että tuskin osaisin siellä mitään sanoakaan." "Enhän minä edes ymmärrä mitä ne tarkoittaa, kun ne puhuu sitä politiikkaa." Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.  Politiikka on katuvaloja, yritystontteja, lasten päivähoitoa eli varhaiskasvatusta. Se on nuorisotiloja, tehostettua palveluasumista, terveyskeskusmaksuja ja liikuntapaikkojen kunnossapitoa. Se on katujen hiekoitusta, päihdekuntoutusta, uusien asuinalueiden kaavoitusta. Se on arkea. Hyvin harvoin politiikka on juhlaa.  Politiikassa pitäisi puhua arkea - kieltä, jota me jokainen ymmärtäisimme. Ei niin, että lausehirviöiden taakke kätkeytyy päätös, jonka merkitystä kukaan ei ymmärrä ensilukemalla.  Tässä blogissa tulen kirjoittamaan kestävän kehityksen kuntapolitiikasta, tasavertaisuud

Tarve tulla kuulluksi

Pidimme oman ydintukiryhmäni kanssa Ystävänpäivän alla talkoot. Jaoimme upeassa talvisäässä vajaa 1000 kappaletta Ystävänpäiväkortteja oman asuinalueeni asukkaille. Kortissa Ystävänpäivätoivotuksen lisäksi kerroin ehdokkuudestani ja annoin yhteystietoni ja kehotin naapurustoa pitämään yhteyttä.  Yllätykseni oli suuri, kun jo korttienjakoiltana sain ensimmäisen kannustusviestin läheisestä kerrostalosta. Seuravaana aamuna soitti "Pirkko" parin korttelin päästä ja kiitti kortista. Kertoi, että oli iloinen, kun nyt tietää, että lähellä asuu ehdokas, joka haluaa kuunnella ihmisiä. Olen ollut hämmentynyt ja suunnattoman kiitollinen näistä puheluista ja viesteistä, joita olen saanut.  Yksi on käynyt tässä ajassa selväksi - ihmisillä on valtava tarve tulla kuulluksi. Moni on viettänyt karantteenissa kotona pitkiä aikoja yksin pohtien, miettien, aatostellen maailman menoa. Jokaisella on paljon asiaa. Kotona yksin ollessa sitä on ehtinyt huomaamaan paljon asioita, joihin pitäisi saada

Päivän luku 90 - ja sitten tuulta päin!

Tuli aikaa pohtia vaalikampanjaan uusia lisäsävyjä. Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että terveysturvallisuus edellä mennään ja vaalit siirtyivät kesään. Uusi vaalipäivä on siis 13.6.2021 ja tänään siihen on nyt 90 päivää.  Kun aloitin vaalikampanjan 100 päivää ennen kuntavaaleja - tammikuun alussa - en ajatellut, että aamukampa alkaisi alusta. Mutta, emme jää surkuttelemaan, emme jää tuleen makaamaan, vaan menemme tuulta päin. Otin viime viikon aikaa pohtia omaa kampanjaa hieman uudesta valosta ja lisäsävyillä.  Olen käynyt tutustumismatkalla TikTokin maailmassa ja lähtenyt kokeilemaan, että miltä videoitten tekeminen sinne tuntuu ja myöskin sitä, että minkälaisen vastaanoton videot siellä saa.  Sain hyviä vinkkejä Saara Pokilta - kiitos, kiitos, kiitos - ja pakko myöntää, että olen aika innoissani. TikTok on kanavana valikampanjointiin kuitenkin varsin uusi, eikä juurikaan ole vielä kokemuksia sen toimivuudesta poliittisen sisällön suhteen.  Tein muutamia ryhmistä poistumisia Fac